· 

Tips - Quality Time binnen het gezin of je relatie

 

Mensen hebben het vandaag de dag enorm druk. Ouders met hard werken, een huishouden runnen, kinderen opvoeden. Kinderen met naar school gaan, opvang bij de naschoolse opvang, huiswerk, sport en hobby’s. Er blijft in de praktijk weinig tijd over voor het sociale aspect: elkaar en gezamenlijke doelen en activiteiten. Ook in relaties zonder kinderen. Dit gaat ten koste van het goed communiceren met elkaar, luisteren naar elkaar, aandacht voor elkaar ofwel Quality Time! We vergeten te genieten van en met elkaar.

 

Met alle gevolgen ………………

 

Tjah! Ik begin me steeds meer zorgen te maken.

Daarom voel ik me geroepen mijn lezers er weer even bij stil te laten staan welk effect het heeft op je relatie, je gezin, als je onvoldoende tijd voor elkaar neemt. Alle problematiek, zorg en verplichtingen van het werk, de omgeving en de maatschappij houdt ons dusdanig bezig, dat we nauwelijks tijd meer vrijmaken om te spenderen aan onszelf en elkaar, het gezin. Dat is iets wat ik altijd voorop gesteld heb in mijn gezin!

 

Als life coach hoor ik de laatste tijd toch regelmatig geluiden om me heen als: “Ik trek het gewoon niet meer! Mijn puberkind trekt zich niets aan van de afspraken die we maken, komt ‘s avonds veel te laat thuis, kan niet met geld omgaan, hangt alleen maar op de bank en doet niets aan huiswerk, laat staan dat er naar een baantje gezocht wordt. Sterker nog: de school heeft gebeld en mijn puberkind is tijdelijk geschorst, omdat er gespijbeld is. Om hopeloos van te worden!”.

 

Of deze: “Ik lig elke avond uitgeblust op de bank na een pittige werkdag, net een snelle hap naar binnen gewerkt met elkaar. Nu staat de was nog op me te wachten om opgehangen te worden, en straks heb ik nog eventjes een Conference Call voor een overleg met mijn leidinggevende. Mijn zoontje van 10 zit op de XBox soldaten kapot te knallen, mijn dochter van twaalf zit alleen maar op haar kamer haar favoriete nummers van Justin Bieber te beluisteren, mijn oudste van 16 heeft alleen nog contact met Social Media, en mijn partner zit avonden met de laptop op schoot voor het dagelijkse mailverkeer en het schrijven van bezoekrapporten. De dagen vliegen voorbij en ik heb het gevoel dat we allemaal langs elkaar heen leven!!”

 

Maar ook hoor ik zorgelijke geluiden van mensen in een relatie zonder kinderen, als: “Onze relatie heeft zich inmiddels zo ontwikkeld dat we allebei ons eigen ding doen en vrij zijn in het gaan en staan in wat we doen. We vonden dit in eerste instantie erg belangrijk, maar nu na 10 jaar lijkt het te zijn doorgeschoten en is er weinig overgebleven van de gezamenlijke interesses, plannen en doelen! We leven een beetje langs elkaar heen.”

 

"Stories in families are colossally important. Every family has stories: some funny, some proud, some embarrassing, some shameful. Knowing them is proof of belonging to the family."

  

 

 - Salman Rushdie 

 


Quality time is zo waardevol!

Quality time is belangrijk in drie verschillende vormen:

  • Quality time met het hele gezin. Door samen tijd door te brengen, leren gezinsleden elkaar beter kennen en wordt de onderlinge band versterkt. Het creëren van leuke en positieve momenten met extra aandacht voor de kinderen vergroot de betrokkenheid naar elkaar. Het gaat hier niet om grote activiteiten en dure uitstapjes. In huiselijke sfeer zijn ook genoeg mogelijkheden: samen een spelletje doen of een taart bakken kan al van waarde zijn. Niet te vergeten: de individuele aandacht aan elk kind, zoals: voorlezen voor het slapen gaan, stoppen met je bezigheden wanneer je kind iets komt vertellen of tonen. Dit zijn dan heel simpele dingen die makkelijk in de dagelijkse bezigheden zijn in te plannen. En denk niet: hoe ouder mijn kinderen, hoe zelfstandiger ze zijn en dus minder aandacht nodig hebben. Dat is een absolute misvatting!
  • Quality time voor de ouders als partners, zonder kinderen. Dit kun het beste ’s avonds plannen als de kinderen in bed liggen. Het kan af en toe ook goed zijn om een oppas in te schakelen, zodat jullie als koppel gezellig op stap kunnen.
  • Quality time voor partners, zonder kinderen. Grote valkuil bij deze groep, wanneer naast de drukke baan eigen tijdindeling hoog in het vaandel staat. Hierdoor komende de gezamenlijke plannen, doelen en ontwikkeling in het geding.
  • Quality time voor jezelf, “me-time”. Je vervult niet enkel de rol als ouder of partner in een gezin. Je vervult ook nog eens de rol van vriend(in), collega of lid van een hobbyclub. Wellicht zijn er meerdere rollen die je vervult. En met al die rollen is de kans groot dat je jezelf op een bepaald moment aan het verliezen bent.  Me-time houdt in tijd voor alleen jezelf. Het geeft je ademruimte, zelfreflectie, bezinning en energie om uitdagingen die gepaard gaan binnen het gezin zoals de opvoeding van de kinderen, het hoofd te bieden, of nieuwe uitdagingen en kansen te zien voor persoonlijke groei. 

Ik deel graag een aantal tips uit mijn eigen leven met je. De tip “Elkaar aanhoren en vragen stellen om een goed gesprek te hebben” hoef ik, denk ik, niet te noemen, want daar zou je zelf ook op kunnen komen.

 

Ontvang gratis mijn bijzondere tips over wat je kunt doen om meer Quality Time te creëren met je partner en/of je gezin. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0