Over Juanita

- in gesprek met Juanita -

Wat "VRIJ ZIJN" voor haar betekent

"Mijn reis naar VRIJ ZIJN is begonnen met het verlangen vrij te zijn zelf mijn weg te kunnen bepalen en altijd een keuze te hebben. Dit thema loopt als een rode draad door mijn leven. Vrij in mijn ZIJN, zelf mijn eigen kaders en grenzen bewaken, mijn eigen koers te volgen, zijn op heel jonge leeftijd al de triggers om in actie te komen. VRIJ ZIJN met kaders zolang ze me niet begrenzen en verstikken, zolang ze nuttig zijn en me houvast bieden. Als ze voor bepaalde gebieden niet meer nuttig zijn, maak ik zelf ruimte en bepaal de nieuwe begrenzing. Dat is voor mij een van de vormen van 'VRIJ ZIJN'. Ik bepaal, maar niet op een dominante manier. Ik bepaal en blijf respectvol in liefde voor de ander. Tegelijkertijd kan ik ook heel goed meebewegen met de ander. Hoe ik dat doe, heeft veel te maken met Emotionele Intelligentie!"

"Als coach ben ik er om vanuit mijn hart jou te inspireren, motiveren en helpen,

jou te begeleiden je naar een hoger level van jezelf te tillen!"

 Storytelling: Mijn KIND-ZIJN

Zo ontsnapte ik, fietsend op mijn driewieler als 3-jarige peuter aan mijn moeders aandacht. Ik mocht in mijn eentje op het speelpleintje spelen (doorgaans speelde ik in mijn kamer achter een kinderhek), terwijl mijn moeder mij oplettend in de gaten hield vanuit het keukenraam op de eerste verdieping. Eind jaren 60 kon dit nog zonder enig groot gevaar! Op een onbewaakt moment fietste ik zo snel als ik kon het speelpleintje af richting de voorkant van het wooncomplex... het avontuur lokte me, ik voelde me intens vrij. Dit gevoel kwam van ergens heel diep van binnen! 

Op mijn zesde wandelde ik met mijn familie door de Veluwse bossen. Ook daar hoorde ik de roep van het avontuur naar VRIJ ZIJN. Ik herinner me nog het moment bewust te kiezen voor een ander pad dan de familie ging. Je kunt het uitdagend, rebels of tegendraads noemen. Eigenwijs was ik zeker. Ik vond altijd wel zelf mijn weg terug naar onze geparkeerde auto. Rond mijn tiende had ik mijn observatie vermogen en richtinggevoel al zo ontwikkeld dat ik tijdens stedelijke bezoekjes vaak meters voorop liep terug naar de auto. Het voelde alsof ik iets wilde bewijzen: "Laat mij nou maar gewoon mijn weg volgen, want dat kan ik! Vertrouw mij!" 

 

Opgroeiend in een militair gezin was "mezelf zijn" niet makkelijk. Er waren kaders, etiquette en discipline. Ik liep geregeld tegen alle opgelegde begrenzingen aan met de bijpassende emoties. Ik werd een kind dat vanuit de kern niet zichzelf kon zijn, ik moest me steeds aanpassen in vele verschillende situatie, waarbij emoties onacceptabel waren. Het gevoel van "wat anderen wel niet van mij zouden denken" werd leidend. 

 

 

De drang van "willen ontsnappen aan en mijn eigen weg volgen" borrelde keer op keer naar de oppervlakte en werd DE zoektocht naar mijn manier van Vrij Zijn. Want.... mijn pure zelf zat inmiddels na mijn pubertijd diep opgesloten in de aangepaste versie van mijn volwassen zelf. Ik probeerde toen aan de perfectionistische verwachtingen van mijn ouders te voldoen. Een innerlijke conflict zorgde regelmatig voor rebelse uitspattingen met sancties en correctie tot gevolg. Diep van binnen bleef het verlangen naar "VRIJ ZIJN" sudderen, te wachten tot het kon ontsnappen. Hoe? Dat werd HET proces. Het bewaken van mijn vrij zijn, ontwikkelde zich tot mijn Levensmissie. 

Kernwoorden die ik nu vaak gebruik in mijn coaching: Benieuwd, Moed, Eigenwijs zijn de bouwstenen van dit fundament.

 

Storytelling: Mijn VOLWASSEN-ZIJN

Als volwassene is deze missie VRIJ ZIJN leidend geworden. Mijn ontdekkingstocht is een experiment voor mij. Ik ben een pionier die onderzoekt, ontdekt, verandert en bewaakt.

Het cement tussen die bouwstenen als Nieuwsgierig, Vertrouwen en Intuïtie zorgen voor de verbinding in het fundament waardoor ik in contact blijf met mijn innerlijk kompas: de keuze in het HOE, WAT en WANNEER

 

Als pionier heb ik veel ontdekt over de pure versie van mijzelf tijdens deze reis naar VRIJ ZIJN. Gek genoeg... ben ik gaandeweg gaan beseffen, hoe waardevol de gedisciplineerde opvoeding van mijn ouders op sommige momenten kan zijn. Het helpt mij in zwaar weer standvastig te blijven als een innerlijke verkenner en krijger. 

 

Als coach ben ik er om vanuit mijn hart anderen te inspireren, motiveren, helpen, begeleiden in hun zoektocht naar de beste versie van hunzelf. Als levensgenieter leef ik vanuit VRIJ ZIJN in Vrijheid.


"Juanita is in haar communicatie altijd respectvol. Ze heeft een oprechte nieuwsgierigheid, maar zal nooit oordelen over jou of wat voor jou belangrijk is. Ze heeft een heel bijzondere combinatie van een "harde" kant (correct, duidelijk, beleefd, betrouwbaar) met een "zachte" kant (belevend, inlevend, empathisch, warm). Gesprekken met haar zijn geen zweverige gesprekken maar juist heel concreet, terwijl er wel ruimte is voor gevoel en emotie. Die twee kanten samen vind ik heel uniek in haar als persoon. Ze zal je nooit zeggen hoe zij vindt dat het moet, maar ze spiegelt je door oprechte vragen te stellen. Zodat je zelf de gelegenheid hebt te zoeken naar jouw antwoorden."  

Salomé de la Mar (28 oktober 2019)


 De Tools die ik toepas bij het begeleiden van anderen in hun reis naar "VRIJ ZIJN":

  • Access Consciousness 32 Bars® behandelingen 
  • Cognitieve Gedragstherapie
  • Kunstzinnig Dynamische Coaching
  • Emotionele Quotient, Gedrag en Drijfveren Analyses
  • Transactionele Analyse