Over Juanita

Mijn Reis naar VrijZijn

Al zolang ik me kan herinneren, heb ik het verlangen vrij te zijn om zelf mijn weg te kunnen bepalen, keuzemogelijkheid en keuzevrijheid te hebben. Het thema vrijheid loopt dan ook als een rode draad door mijn leven. Het gevoel dat je ervaart als je je losmaakt van kaders en grenzen, opgelegd door anderen, is iets waar ik zelfs op heel jonge leeftijd al naar streef.

 

Mijn kind ZIJN

Zo ontsnapte ik, fietsend op mijn driewieler als 3-jarige peuter aan mijn moeders aandacht. Ik fietste zo snel als ik kon het veilige speelpleintje af, richting de voorkant van de flat waar wij woonden. Richting vrijheid, richting avontuur. Ik kan me dat gevoel van "VrijZijn" nog zo heel sterk voor de geest halen. Op mijn zesde wandelde ik met mijn familie door de Veluwse bossen. Ook daar hoorde ik de roep naar vrijheid. Ik volgde (tot schrik van de familie) een ander pad én vond zelf gewoon mijn weg terug naar onze geparkeerde auto. Ik sta er nu in de familie om bekend nooit te verdwalen.

 

Maar, opgroeiend in een militair gezin, waren kaders, etiquette en discipline juist ontzettend belangrijk. Mijn moeder probeerde mij te vormen (lees programmeren) tot modelkind. Een kind dat niet zichzelf kon zijn. Hoe opgesloten ik me in dat harnas tijdens mijn jeugd ook voelde, ik probeerde aan haar perfectionistische verwachtingen te voldoen. Maar ondertussen bleef de behoefte aan VrijZijn. Dit innerlijke conflict zorgde dan ook regelmatig voor rebelse uitspattingen met sancties en correctie tot gevolg.

 

 

 

 

Mijn volwassen ZIJN

Als volwassene kwam het verlangen naar VrijZijn weer een paar keer sterk terug. Nadat ik me had los gemaakt van een kort en slecht huwelijk met veel problematiek, ben ik met mijn dochter alleen verder het avontuur aangegaan. Ik had daar zelf voor gekozen, niemand anders. Ik had gekozen om onszelf te bevrijden uit deze situatie. Maar daarmee óók gekozen voor een veel lager inkomen en een leven als alleenstaande moeder. Mijn VrijZijn had consequenties, want een leven als alleenstaand ouders is zwaar. Belangrijker voor mij was de vrijheid waar ik voor koos.

 

 

Inmiddels zie ik hoe waardevol de gedisciplineerde opvoeding van mijn ouders is geweest. Vrijheid is voor mij leidend, maar kaders van bijvoorbeeld respect, gelijkwaardigheid en betrokkenheid, zorgen dat de vrijheid die ik nastreef realistisch is en blijft. Geen vrijheid ten koste van alles, maar passend binnen de situatie en de omgeving. De kaders van voeger, zijn nu geen beperking meer, maar een verrijking.


 

Over Juanita

 

"Juanita is in haar communicatie altijd respectvol. Ze heeft een oprechte nieuwsgierigheid, maar zal nooit oordelen over jou of wat voor jou belangrijk is. Ze heeft een heel bijzondere combinatie van een "harde" kant (correct, duidelijk, beleefd, betrouwbaar) met een "zachte" kant (belevend, inlevend, empathisch). Gesprekken met haar zijn geen zweverige gesprekken maar juist heel concreet, terwijl er wel ruimte is voor gevoel en emotie. Die twee kanten samen vind ik heel uniek in haar als persoon. Ze zal je nooit zeggen hoe zij vindt dat het moet, maar ze spiegelt je door oprechte vragen te stellen. Zodat je zelf de gelegenheid hebt te zoeken naar jouw antwoorden."  

Salomé 


 

Wat ik heb geleerd in mijn reis naar vrijheid? Vrijheid betekent ...

 • Mogelijkheden overzien, en te durven kiezen;
 • Moed hebben om de uitdagingen aan te gaan en de hobbels te nemen;
 • Daarnaast ook het kiezen voor de risico’s en consequenties;
 • De noodzaak van je grenzen te stellen en je prioriteiten te kunnen analyseren;
 • Onderweg te blijven observeren en reflecteren;
 • Een continue proces, bij elk kruispunt kun je opnieuw kiezen;
 • Vrij zijn van angst, schuldgevoel en spijt;
 • Tot slot vooral de kunst van genieten van de reis.

 

Wat ik gebruik bij het begeleiden van anderen in hun reis naar vrijheid:

 • Access Consciousness 32 Bars® behandelingen 
 • Cognitieve Gedragstherapie
 • Kunstzinnig Dynamische Coaching
 • Gedrag en Drijfveren analyses