Over Juanita

- storytelling -

Mijn Reis naar "VRIJ ZIJN"

Mijn reis naar VRIJ ZIJN is begonnen met het verlangen vrij te zijn om zelf mijn weg te kunnen bepalen en mogelijkheden te hebben. Dit thema loopt als een rode draad door mijn leven. Het gevoel van vrij zijn, zelf mijn eventuele kaders en grenzen te bepalen, is iets waar ik zelfs op heel jonge leeftijd al door gedreven werd. VRIJ ZIJN met kaders zolang ze me niet begrenzen en verstikken, zolang ze nuttig zijn en me houvast bieden. Als ze voor bepaalde gebieden niet meer nuttig zijn, maak ik ruimte voor nieuwe kaders. Dat is voor mij een van de vormen van "VRIJ ZIJN".

Storytelling: Mijn KIND ZIJN

 

Zo ontsnapte ik, fietsend op mijn driewieler als 3-jarige peuter aan mijn moeders aandacht. Ik mocht in mijn eentje op het speelpleintje spelen, terwijl mijn moeder mij oplettend in de gaten hield vanuit het keukenraam op de eerste verdieping van het appartement. Eind jaren 60 kon dit nog zonder enig groot gevaar! Op een onbewaakt moment fietste ik zo snel als ik kon het speelpleintje af richting de voorkant van het wooncomplex... naar Vrij te zijn, het avontuur lokte me. Toen zo'n belangrijk moment voor mij om het de rest van mijn leven met me mee te dragen!

 

Op mijn zesde wandelde ik met mijn familie door de Veluwse bossen. Ook daar hoorde ik de roep naar VRIJ ZIJN. Ik herinner me nog het moment bewust te kiezen voor een ander pad dan de familie ging. Je kunt het uitdagend,  rebels of tegendraads noemen. Eigenwijs was ik zeker. Ik vond ook zelf gewoon mijn weg terug naar onze geparkeerde auto, terwijl de familie met enige wanhoop naar mij op zoek was. Rond mijn tiende had ik mijn observatie vermogen en richtinggevoel al zo ontwikkeld dat ik tijdens stedelijke bezoekjes vaak voorop liep om het gezin naar de geparkeerde auto terug te leiden.

Dit zijn de drie pilaren, waar mijn gevoel van vrijheid op rust: Nieuwsgierig/Benieuwd - Eigenwijs/Vertrouwen - Moed/Bereid. Dit is het fundament van mijn "VRIJ ZIJN".

  

Maar.... opgroeiend in een militair gezin waren kaders, etiquette en discipline juist ontzettend belangrijk. Ik liep dus geregeld tegen alle opgelegde begrenzingen aan met de bijpassende emoties. Ik werd een kind dat vanuit de kern niet zichzelf kon zijn, ik moest me steeds aanpassen aan vele verschillende situatie, waarbij emoties onacceptabel waren Het gevoel van "wat anderen wel niet van mij zouden denken" werd leidend. Mijn pure zelf zat diep opgesloten in de aangepaste versie van mijzelf. Ik probeerde aan de perfectionistische verwachtingen van mijn ouders te voldoen. Een innerlijke conflict zorgde dan ook regelmatig voor rebelse uitspattingen met sancties en correctie tot gevolg. Diep van binnen bleef het verlangen naar "VRIJ ZIJN" sudderen, te wachten tot het kon ontsnappen. Maar HOE? Dat werd een proces. Het ontwikkelde zich tot mijn Levensmissie. 

Storytelling: Mijn OUDER ZIJN - COACH ZIJN

 

Als volwassene is deze levensstijl VRIJ ZIJN leidend geworden. Mijn ontdekkingstocht is een experiment voor mij. Ik ben een pionier die onderzoekt, ontdekt, verandert en dichtbij zichzelf blijft.

Bouwstenen als Nieuwsgierig / Moed / Vertrouwen zorgen voor de verbinding in het fundament waarop ik mijn identiteit kan laten rusten. Van daaruit kan ik me bewust zijn van de keuze die ik heb, in het HOE, WAT en WANNEER

 

Als pionier heb ik veel ontdekt over de pure versie van mijzelf tijdens deze reis naar VRIJHEID. Gek genoeg ook beseft hoe waardevol de gedisciplineerde opvoeding van mijn ouders is geweest. Het heeft mij in zwaar weer op de been gehouden in mijn rol als alleenstaand ouder. 

Kaders van respect, gelijkwaardigheid en betrokkenheid, zorgen dat de vrijheid die ik nastreef realistisch is en blijft. Die niet ten koste gaat van mijn omgeving, en passend zoals ik het wil. De kaders van vroeger, zijn nu geen beperking meer, maar zijn een verrijking.

 

Als coach ben ik er om vanuit mijn hart anderen te inspireren, motiveren, helpen, begeleiden in hun zoektocht naar de beste versie van zichzelf. Als levensgenieter leef ik vanuit VRIJ ZIJN in Vrijheid.


Over Juanita

 

"Juanita is in haar communicatie altijd respectvol. Ze heeft een oprechte nieuwsgierigheid, maar zal nooit oordelen over jou of wat voor jou belangrijk is. Ze heeft een heel bijzondere combinatie van een "harde" kant (correct, duidelijk, beleefd, betrouwbaar) met een "zachte" kant (belevend, inlevend, empathisch, warm). Gesprekken met haar zijn geen zweverige gesprekken maar juist heel concreet, terwijl er wel ruimte is voor gevoel en emotie. Die twee kanten samen vind ik heel uniek in haar als persoon. Ze zal je nooit zeggen hoe zij vindt dat het moet, maar ze spiegelt je door oprechte vragen te stellen. Zodat je zelf de gelegenheid hebt te zoeken naar jouw antwoorden."  

Salomé 


 

Wat ik heb geleerd op mijn reis naar "VRIJHEID"? VRIJ ZIJN betekent ...

 • Van jezelf houden en jezelf het beste gunnen;
 • Mogelijkheden overzien en durven kiezen;
 • Moed hebben om uitdagingen aan te gaan;
 • Bewust zijn van de risico’s en consequenties;
 • De noodzaak van grenzen stellen en prioriteiten kunnen analyseren;
 • Onderweg blijven observeren en reflecteren;
 • Bij elk kruispunt opnieuw kiezen, vrijheid is een continu proces;
 • Geen angst, schuldgevoel of spijt, maar ontspannen in de flow ZIJN;
 • Plezier hebben en genieten van deze reis.

 

Wat ik gebruik bij het begeleiden van anderen in hun reis naar "VRIJ ZIJN":

 • Access Consciousness 32 Bars® behandelingen 
 • Cognitieve Gedragstherapie
 • Kunstzinnig Dynamische Coaching
 • Gedrag en Drijfveren analyses

"Als coach ben ik er om vanuit mijn hart jou te inspireren, motiveren en helpen,

jou te begeleiden je naar een hoger level van jezelf te tillen!"