· 

Twijfel jij?

Twijfel jij?

Tijdens je hele leven heb je wel eens te maken met problemen oplossen, keuzes maken, knopen doorhakken. Vaak valt dit niet mee, omdat dit verandering teweeg brengt. Een verandering gaat misschien ook nog eens gepaard met een belangrijke gebeurtenis en de nodige dynamiek. Ga je je dan onzeker voelen? Twijfel je over de keuze die je moet maken, de beslissing die je moet nemen, de knoop die je moet doorhakken. Hoe ga je hiermee om?

De levenssetting die je gecreëerd hebt voor jezelf, verandert voortdurend. Bij iedere gebeurtenis lijkt het alsof jou iets wordt aangereikt om lering te trekken. Je voelt dat het belangrijk is en iets te betekenen heeft. Je gaat bewust naar jezelf kijken. Je maakt een pas op de plaats en bent je bewust dat je op die kruising staat van je levenspad. Je zintuigen zijn aan het werk: wat voel ik, wat vind ik, wat valt me op, wat wil ik? Er wordt van je gevraagd misschien een andere weg in te slaan. Wie niet kan kiezen voor linksaf of rechtsaf of gewoon weer rechtdoor, zal niet anders dan rondjes draaien en komt niet verder. Er ontstaat een Status Quo.

Er is moed voor nodig

Er is moed nodig om ja te zeggen, net zo goed om nee te zeggen. Ja zeggen tegen Jezelf. Ja zeggen tegen kansen voor jezelf en de leiding te nemen over je eigen leven. Ja zeggen tegen uitdagingen, zelf de verantwoordelijkheid en beslissingen te nemen. Veranderingen vragen om zelfreflectie en niet iedereen staat er open voor om naar zichzelf te durven kijken. 

Nee zeggen tegen anderen, als anderen veel van je vragen en verwachten. Nee zeggen als de emmer overloopt en je grens is bereikt. Voor de kracht van het ja zeggen en de kunst van het nee zeggen is zelfbewustzijn, zelfreflectie en zelfkennis nodig. Als je bewust bent van wat jij voelt, wat je wilt met je leven, en wat hiervoor nodig is, ontwikkel je moed en vertrouwen. Groeit je lef om ruimte in te nemen en te laten zien waar jij voor staat. Durf je JA te zeggen tegen jezelf en NEE tegen anderen. Kun je makkelijker keuzes maken. Wat zou je doen om hierin te groeien?

Stel jezelf de juiste vragen

Om er achter te komen wat jij voelt, denkt en wat jij nodig hebt om een eerste stap te maken op weg naar verandering, kun je jezelf de juiste vragen stellen, zoals:

Wat ging er mis en waarom? Wat voelde ik toen en wat dacht ik toen? Hoe ging ik vroeger met vergelijkbare situatie om?

Wat heeft altijd voor mij gewerkt? Wat ging goed?

Waarom heeft het altijd gewerkt? Wat was er steeds nodig om goed te blijven functioneren?

Wat maakt dat het anders gaat dan vroeger? Hoe kan ik hier een win-win situatie van maken? Enzovoorts……………

Plaats jezelf eens in de toekomst

Stel je eens voor dat je door een glazen bol zou kunnen kijken en jij jezelf ziet staan over vijf jaar. Hoe ziet dat beeld eruit? Het visualiseren van je dromen, toekomstplannen en doelen is een belangrijk onderdeel in het veranderproces. We zijn geneigd om beslissingen te nemen o.b.v. wat we al ervaren hebben, de inzichten en kennis die we opgedaan hebben vanuit het verleden en vergeten out of de box te denken en te zien. We zitten toch een beetje vastgeroest aan oude systemen. Bij visualisatie leer je out of de box te reageren, want alles is dan mogelijk. Stel je dus alles voor wat jij wilt in het leven. Maak je dromen groot. Kijk waar jij JA en NEE tegen zou zeggen om die dromen waar te maken.

Gebruik je verbeelding en maak een werkstuk zoals een collage, tekening of schilderij van je eigen dromen, je baan, je vitaliteit, je huis, je relaties, je liefdesleven, welke plek jij inneemt in deze wereld. Laat je fantasie gaan en je creativiteit stromen.

Pak die ene kans die op je pad komt

We zijn geneigd om alles maar vooruit te schuiven of uit te stellen. Zo van: het komt wel een keer. Of verzin je steeds excuses om nog niet na te hoeven denken over Wat wil ik eigenlijk echt? Hoe zie ik mezelf over 5 jaar?. Als je hier niet regelmatig bij stil staat dan is dat een gemiste kans. Stel je dan toch eens dit voor: Je hebt nu maar een laatste kans. Wees je bewust van je sterfelijkheid. Wat zou jij doen als je nog maar kort te leven had? Grijp je die ene kans? We zijn ons hiervan pas echt bewust als het te laat is. Je zou juist het leven iedere dag bewust moeten beleven en je elke dag moeten afvragen: Wat wil ik? Wat houd me tegen? Wat heb ik nodig? Zeg ik hier Nee tegen of zeg ik hier Ja tegen? Bewust en alert blijven voor mogelijkheden, kansen om je dromen te verwezenlijken, alles uit het leven te halen.

Volgende stappen

Als je eenmaal die eerste stap genomen hebt, dan is de tweede stap ook best nog wel moeilijk. Maar de vierde stap wordt al stukken makkelijker dan de derde. Het is net als leren lopen en op een bepaald moment doe je het automatisch. Om over die drempel te stappen en de eerste stap te nemen, is vaak het moeilijkst, omdat je nog vast zit aan oude patronen van voelen, denken en er steeds hetzelfde van vinden: conditioneringen. Wat zijn jouw conditioneringen? Ben je je hier al van bewust of niet? Zie jij hier een patroon in? Staan ze je in de weg of zijn ze juist heel handig als je ze nodig hebt? Je kunt al een kleine oefening doen om hierachter te komen en te leren er los van te komen. Bijvoorbeeld: Elke dag volg je waarschijnlijk een vast patroon van opstaan, tanden poetsen, douchen, kop koffie, kinderen naar school brengen en snel naar je werk. Je zult waarschijnlijk hierin ook standvastig dezelfde route afleggen, zonder dat je daar allemaal bewust van bent. Om jezelf eens uit te dagen kun je vanaf morgen ervoor kiezen het anders te doen, een andere volgorde aan te brengen aan het ochtend ritueel, een andere route te nemen. Sta dan ook even stil bij wat dit met je doet. Wat voel en denk je hierbij?  Gaat het je gemakkelijk af om verandering aan te brengen? 

Nu is dit een eenvoudig voorbeeld, maar stel je voor dat het om grote en belangrijke keuzes gaat in bijvoorbeeld het volgen van je hart, het waarmaken van dromen en doelen, het opstellen van een vijfjarenplan of bucket list. 

Bij het nemen van de volgende stappen, ontbreekt het je misschien aan handvatten. Weet je niet hoe verder,  merk je dat je ergens tegenaan loopt, er een blokkade is ontstaan. Die handvatten wil ik je graag meegeven om de last voor onderweg wat te verlichten. Benieuwd naar die handvatten? Klik dan op NEXT STEP voor het maken van een afspraak.  

Reactie schrijven

Commentaren: 0