· 

Ben jij die Vrije Geest?

Een Vrije Geest.....

Wat roepen de woorden bij je op? Als coach, mediator, oplossingsgericht meedenker en bruggenbouwer ben ik voor creëren van een nieuw coaching programma een onderzoek gestart naar wat “floreren in vrijheid” en “kleur bekennen” betekent voor anderen. Als je de woorden Vrije Geest voorbij ziet komen, wat roepen ze dan bij je op? Welke associaties krijg je bij het woord vrij en geest? Welke veronderstellingen zitten hieronder? Koppel jij de woorden juist los van elkaar, wat zegt het je dan? Of wekt het juist weerstand bij je op? Misschien herken jij wel dit concept van Vrije Geest als in kleur bekennen, floreren in vrijheid en schitteren in grootsheid. Maar wat zegt dit nu precies?

 

Tijdens mijn onderzoek viel me op dat de antwoorden op de vraag “Wat roepen de woorden Vrije Geest bij je op?” nogal divers zijn. Bijvoorbeeld: de een die hangt er een godsdienstig/kerkelijk etiket aan en heeft er helemaal niets mee, terwijl bij de ander het juist weerstand opwekt omdat het woord “vrij” teveel geassocieerd wordt met “buiten de box” acteren, en dat beangstigt de persoon. Het vasthouden aan alledaagse patronen en het fijn vinden om op de automatische piloot te zitten, is veilig en vertrouwd. Er hoeft niet nagedacht te worden over anders handelen. Buiten de box bewegen vraagt altijd het anders(om) denken van je. Het vraagt van je je eigen kunnen iedere keer weer opnieuw vorm te geven. In dit proces kom je jezelf tegen: soms in je tekortkomingen, en vooral je mogelijkheden. Er waren ook een paar die meteen het concept Vrije Geest herkennen en begrijpen waar ik heen wil met mijn onderzoek.

 

 

Het concept Vrije Geest

Als ik aan mijn vrije geest denk, dan zie ik mezelf symbolisch als een hippie door het leven cruisen………vrij en moeiteloos. Misschien wel ergens op een eiland inde zon met mijn strandhuis in de duinen met uitzicht op zee!! In vrijheid zonder oordeel. Vooral moeiteloos en zonder oordeel naar mezelf kunnen kijken. Zonder het oordeel van de ander waar ik me door laat beïnvloeden.

 

Wat voor mij een vrije geest is, is iemand die goed is in het observeren en reflecteren, in voelen wat er in het moment innerlijk gebeurt en nodig is. Doorvoelt wat er fysiek gevoeld mag worden. Het leven kan omarmen zoals het zich aandient in alle vormen en maten, geuren en kleuren, feiten en emoties. Je hart te kunnen volgen onder je geremd te voelen. Lering kunnentrekken in de gemaakte keuzes die anders zijn uitgepakt dan je verwachtte. Elke uitdaging met plezier pakt om mee te experimenten. Iemand die hierdoor vol en ledig zichzelf is. Durft te zijn waar die voor staat. Zo’n vrije geest heeft intense liefde en aandacht voor zichzelf en de ander zonder zichzelf hierin te verliezen. Weet waar zijn of haar grenzen zijn en respect heeft voor de grenzen van de ander. Een vrije geest zijn betekent niet je aanpassen aan de mening van de ander.

 

Een echte vrije geest (h)erkent zijn of haar eigen karaktereigenschappen, talenten en competenties, maar ook zijn of haar tekortkomingen en onvolmaaktheden. Laat zich hierdoor niet klein houden. Een vrije geest groeit en kan flexibel mee bewegen op het ritme en de stroom van het leven. 

 

Voel ik me een vrije geest?

Dagelijks streef ik er naar zo in het leven te staan, want ik weet dat dit de sleutel is tot geluk en moeiteloos. Met alles wat ik in het leven ervaren en geleerd heb, zijn het de bouwstenen voor een goed fundament. Met dit fundament kan ik verder bouwen om zichtbaar te zijn en te schitteren inmijn grootsheid.

 

Voor mij is dit proces zeker geen makkelijke opgave. Ik heb een slechte start gemaakt na mijn geboorte en moeilijke jeugd gehad. Mijnhuwelijk was na 2 jaar ook al geen succes. Als alleenstaand moeder van 30 meteen bijzonder kind was mijn weg nog steeds niet voldoende geplaveid en viel ik regelmatig in (mijn eigen) valkuilen. En dan kwam ik mezelf wel tegen door me een spiegel voor te houden. Het leven was een gevecht en ik ging vaak in de weerstand. Inmiddels ruim 20 jaar later heb ik heel wat tools kunnen verzamelen om mijn weg te plaveien om moeiteloos mijn pad te volgen. Af en toe kom ik nog een hobbel of een kuil tegen. Die vrije geest in mij hoor ik dagelijks roepen en herinnert mij. Met het vertrouwen dat ik de juiste tool in mijn rugtas heb, vervolg ik moeiteloos mijn weg. Ik ben precies daar waar het de bedoeling is dat ik ben.

 

 

Hoe herken je die Vrije Geest in jezelf?

Ben jij al op weg die vrije geest in jou te voelen? Merk je al dat die af en toe zichtbaar wordt en vreselijk verlangt te schitteren in jouw grootsheid? Toen ik mijn reis begon, heb ik onderweg de tekens en ingrediënten gevonden die voor mij nodig waren om het recept Vrije Geest te maken. Hoe herken je nou die vrije geest in jou? Dit zijn de ingrediënten voor het recept Vrije Geest en je te voeden om te kunnen floreren in vrijheid en de vrije geest in jou tot leven te laten komen:

 

1. Je kiest, denkt en handelt zonder dat je goedkeuring nodig hebt

Je persoonlijke reis kunnen maken zonder de goedkeuring van anderen is een grote stap. Gedurende een groot gedeelte van je leven heb je immers vaak het gevoel dat je moet worden goed gekeurd door de maatschappij. Na je geboorte en tijdens je peutertijd komen eerst je ouders, dan in je schooltijd de docenten erbij, daarna je geliefden en je werkomgeving. Naarmate je je ontwikkelt, wordt je gevormd zoals anderen jou graag willen zien. En ook jouw eigengoedkeuring kan wegdragen vanuit ratio. Maar jezelf laten zien zoals je echt bent en spreken vanuit je hart met oprechtheid en passie, is niet iets wat zomaar op één dag gebeurt. Het is een proces. Voor dit proces is om te beginnen lef en liefde naar jezelf voor nodig om de tocht te beginnen naar floreren in vrijheid en schitteren in grootsheid. Als vrije geest kun je dit punt bereiken.

 

2. Je leeft zonder angst en vertrouwt op jezelf 

Experts op gebieden van persoonlijke groei en motiverende psychologie weten maar al te goed dat angst kansen de kop indrukt. Angst is de grootste boosdoener. Als het gaat om buiten de box stappen, anders(om) denken en de beren op de weg negeren of toetreden, is het van grootbelang geen angst te hebben voor het onbekende.

Wanneer je stopt om je om alles zorgen te maken, stopt met het opnoemen van de “Ja Maars”, stopt met het creëren van toekomstige angstbeelden, ben je in staat om stappen te nemen in het “Anders denken”.

De Ja Maars zijn de conditioneringen, die gevormd zijn vanuit een overlevingsmechanisme uit je jeugd, je verleden. Dat is nu niet meer nodig, want je bent immers nu volwassen.

 

 

Door juist in het hier en nu te zijn, je bewust te worden van wat jij wil, je bij die gedachten fysiek voelt en wat jij nodig hebt om te groeien, activeer je jouw creatieve mind. Je traint jezelf buiten de box te voelen. Sta open om jezelf hierin te leren kennen en vertrouw op alle nieuwedingen die je in jezelf gaat ontdekken. Hoe leuk is het om een nieuwe kant van jezelf te ontmoeten? Hoe fijn is het om te weten en te vertrouwen dat alles aan jou ok is? Te vertrouwen dat het goed komt omdat jij op jezelf vertrouwt met al jouw mogelijkheden. Sterk je zelfvertrouwen door dit positief te benaderen. En ga je eigen weg!

 

 

3. Je bent een authentiek, echt, spontaan persoon

Zonder andere bedoelingen dan je laat merken en van uiteen soort onbeschaamdheid, laat jij je zien. Je handelt vanuit intuïtie, vanuit een opwelling. Je bent authentiek omdat je er niet om geeft wat mensen zeggen over jou of wat ze van je denken. Je bent puur zowel in jouw Vol- en Ledigheid. Authentieke karakters zijn vrije geesten omdat hun innerlijke zelf niet langer gecensureerd is. Ze kunnen de wereld laten zien hoe ze het leven zien: met passie vanuit het hart.

 

4. Je weet waar je voor staat en waar je voor wilt gaan

Een vrije geest zijn betekent, het tegengestelde van wat mensen misschien denken: dat je slordig omgaat met verantwoordelijkheden of dat je jezelf toewijdt aan een soort zorgeloze vrijheid, dat niets je eigenlijk kan schelen en mar een losbandig leven leidt. Vrije geesten weten maar al te goed waar ze voor staan, waar ze voor willen gaan, waar ze voor liefhebben en van kunnen genieten. Dat is wat hun identiteit maakt. Dat is wat werkt voor hun geluk. De rest doet er niet toe.5. Je spreekt de taal van onafhankelijkheid. Afhankelijk zijn vanuit een persoonlijk perspectief, is een grote vijand van persoonlijke groei. Het vervallen in een relatie die wordt gekenmerkt door emotionele verslaving, vernietigt elke soortidentiteit, integriteit en expressie. Dus rechtop staan naast de ander (H)waarin je eigen verantwoordelijkheid neemt, is in je kracht staan. Leunend tegen de ander (A) waarin de andere bepalend is, maakt afhankelijk. Een vrije geest weet hoe lief te hebben zonderaanhankelijk te worden. Geeft het beste van zichzelf zonder zich te verliezen en blijft zich compleet voelen.

 

6. Je weet hoe je de kleine dingen in het leven kan waarderen

Vrij zijn betekent niet vasthouden aan dingen die je groei of je liefde voor het leven beperken. Je krijgt deze passie voorvrijheid door te weten hoe je prioriteiten kunt stellen, door te begrijpen dat de belangrijkste dingen in het leven geen dingen zijn, maar gevoelens, belevenissen en ervaringen. Hoe je kunt genieten van de kleine alledaagse dingen in het leven. Het kan een gesprek zijn, een wandeling op het strand, een date, een uitstapje, spelen en lachen met je (klein)kind, op je blotevoeten lopen, het knuffelen van je huisdier, naar buiten gaan om een rondje te joggen zonder zorgen aan je hoofd. Als je angstig en druk bent in je hoofd zie je die dingen niet. Ben je niet in staat om de alledaagse details te waarderen die vrije geesten zien, aanmoedigen en waarderen.

 

7. Het leven inspireert je en jouw instelling en houding inspireert anderen 

Mensen hebben je misschien gevraagd hoe je het doet. Ze zeggen tegen je: “Je komt altijd gelukkig over, je hebt altijd tijd voor dingen. Je doet een miljoen dingen en je maakt me altijd aan het lachen. Je straalt rust en vertrouwen uit……. hoe doe je dit? Je inspireert en motiveert me.” Je weet waarschijnlijk niet hoe je hierop moet reageren. Je levensfilosofie is iets is dat met de jaren is gevormd naar aanleiding van al je ervaringen. Ervaringen en hoe je er mee om bent gegaan wil je best delen. Soms komen vrije geesten naar buiten nadat ze zijn vast gehouden en zich lange tijd gevangen voelden. Hun instelling kan het resultaat zijn van uitdagingen, tijd en eerlijk verdiende groei in hun persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk zich (be)vrij(d) voelen. Vrij zijn is een instelling van acceptatie met geloof, toewijding en afweging, wetende dat je misschien dingen zult moeten achterlaten, opgeven. Maar ook jezelf tijd gunnen een keuze te maken. Er zijn altijd mogelijkheden om af te wegen en hierop een keuze te maken die passend is. Keuze in een nieuwe start te maken...

 

 

Nog geen vrije geest?

 

Voor het ontwikkelen van die Vrije Geest in jou heb je tools nodig. Die tools kunnen dezelfde zijn die ik gebruikt heb op mijn reis. Benieuwd en vind je het leuk kennis te maken tijdens een inspiratiegesprek, mail dan voor een afspraak naar art2wisdom@gmail.com.

 

 

 

 

Auteur: Juanita van den Broek

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0