· 

Vrij Zijn - Vrij Voelen

Vrij Zijn - Vrij Voelen

Vrij zijn, Vrij voelen……………. Sta er eens een moment bij stil! Wat zeggen die woorden je? Wat doen ze met je? Welke gedachten komen er nu meteen bij je op en welke emoties ervaar je erbij? Ik laat je er even een moment bij stil staan………..

Ben heel benieuwd naar wat die gedachten zijn en welke emoties jij ervaart. 

 

Ik kan me er wel iets bij voorstellen. Je zal misschien de link leggen met Vrijheid en denken aan gebieden waar mensen onderdrukt worden, in gevangenissen zitten. Waar mensen geen eigen mening mogen uiten en opgepakt worden als die tegen die van het bestaande regiem ingaat - Vrijheid van meningsuiting? Iets wat voor ons als vanzelfsprekend is in zekere mate, een vorm van je vrij te voelen om vrijuit te zijn. Welke vorm jij ook voor ogen hebt, kun je ook een vorm bedenken die wat dichterbij jezelf ligt?

Mijn gedachten van jaren geleden bij de woorden Vrij Zijn en Vrij voelen waren vooral: "Vrij zijn? Vrij voelen? Dat bestaat niet, dat kan niet, want ik heb verplichtingen en verplichtingen zijn niet fijn en beperken me. Alles wat met MOETEN te maken heeft, ervaar ik als kramp en wekt weerstand op! En ik zal wel moeten, ik heb geen keus."

En vervolgens bedacht ik me allerlei redenen om mezelf te bevestigen dat het ook echt niet bestond. Zo stond ik dus in het leven, gefocust op wat niet kon. Het leven bestond voor mij alleen maar uit werken, rekeningen betalen, voor anderen zorgen en klaar staan, huishoudelijke taken, enz. 

Veelal sociale verplichtingen die mij beperkten in me vrij te voelen en in zeker mate angst zaaide. Angst voor mijn tekortkomingen. De gedachtepatronen in mijn hoofd raasde maar door, 24/7 met als gevolg dat ik een piekeraar werd. Gedachten die mij alleen nog maar bezig hielden met morgen en de toekomst, met “wat nou als …..”, ze kaderden mij in mijn vrijheid. Ik werd een Controle Freak en durfde me niet meer buiten die kaders te bewegen uit angst! Ik ging voor SAFE!

 

Herken jij dit? 

Door met veel mensen te praten over dit thema, ben ik er achter gekomen dat veel mensen in deze flow zitten en zichzelf aan het verliezen zijn. Want...... weet jij nog wie jij werkelijk bent of ben je die rol? Weet jij nog wat jou gelukkig maakt? Heb jij nog verlangens en dromen? Wat is voor jou nog belangrijk genoeg om na te streven? Doe jij er voor jezelf nog wel toe, gun jij je die momenten voor jezelf zonder je snel schuldig te voelen? Dat het egoïstisch is om aan jezelf en voor jezelf te denken. Dat dit niet hoort bij wenselijk gedrag.

 

Ik kan je zeggen: Ook die vragen heb ik mezelf ooit gesteld? En ik schrok van mijn eigen antwoorden!! Bij mij ging meteen de knop om: nu is het afgelopen!! Ik ga vanaf nu “Anderen even UIT zetten” en “Mezelf eens AAN zetten”. En wat betekent dat voor mij en mijn omgeving, wat zijn daar dan de consequenties van? Interessante vragen voor mijzelf, vond ik.

Ik ben er mee aan de slag gegaan, gaan experimenteren en methodieken bedacht om toe te passen. Tegelijkertijd geleerd dichtbij mijzelf te blijven en mijn grenzen te bewaken.

 

De manier waarop ik hiermee omga en hoe ik er tegenaan kijk, is bij mij zo ontwikkeld dat ik in mijn dagelijkse systeem oprecht kan zeggen dat ik me Vrij voel en dus Vrij kan zijn. Want het gaat er eigenlijk om, hoe je er mee omgaat. Ik ervaar dagelijks wat Vrijheid voor mij is gaan betekenen, ondanks mijn zogenoemde "verplichtingen". Het maakt dat ik tot het besef ben gekomen, altijd een keuze te hebben. Daar ben ik zo dankbaar voor!

 

Nieuwsgierig naar hoe ik dat doe? Lees hier meer. 

Zin om meteen met mij te sparren en te ont-moeten? Zeg dan........... Yess, ik Ont-MOET!!

Reactie schrijven

Commentaren: 0