· 

Tips - Hoe jij makkelijker kunt loslaten

We hebben allemaal wel onze momenten ervaren en zitten we er misschien nog wel midden in. Moeilijke momenten waarop we onze valkuilen tegenkomen. Momenten van reflecteren, die juist inzicht moeten geven en een kans bieden op groei. Maar vaak beseffen we niet dat ze een manier van groei betekenen. We lopen verdwaald door in ons dagelijks patroon van emoties, gedachten en handelen. En meestal zitten we op de automatische piloot. Het vermogen tot helikopter view om overzicht te bewaren, is niet aan de orde. Dit belemmert onze groei en functioneren. Het is beter om een manier te vinden in het ventileren van die emoties en gedachten om los te laten.

Mijn ervaringen en de manier van verwerken, zijn mijn geloofsovertuiging geworden. De methodiek die ik bij mezelf toepas is namelijk helend en gebruik ik ook in mijn coaching. 

 

Een heftige ervaring wil ik best met je delen.

Enkele jaren geleden heb ik afscheid moeten nemen van mijn moeder na haar langdurig ziekte bed. Ik ben getuigen geweest van haar overlijden. Dit was een vreselijk moeilijk moment van loslaten van wat me zo dierbaar is. Het geregel daarna rondom de begrafenis en het leeghalen van haar huis heeft enerzijds voor afleiding gezorgd, maar anderzijds ben ik mezelf ook goed tegengekomen in mijn verdriet en herinneringen. Ik kon maar geen manier vinden om het verdriet te laten stromen. Dus ik kreeg fysieke klachten. Want zo werkt het namelijk bij mij: Stress en frustraties vallen mijn meest zwakke fysieke plekken aan. Op een bepaald moment was ik er helemaal klaar mee. Het heeft lang genoeg geduurd.

Ik had behoefte aan een stevige strandwandeling. Ik weet namelijk dat de wind en de stroming van het water mij nieuwe energie en rust geeft. En waar ik op hoopte gebeurde.

 

Van Fysieke kracht – creatie – tot loslaten.

Tijdens die wandeling op het strand wist ik het ineens: om meer fysieke kracht te kunnen uitoefenen heb een goed stuk speksteen nodig. Uiteraard kun je ook een goede boksbal gebruiken en er flink op los gaan slaan, maar dan zit je niet op het niveau van creëren. En dat laatste is juist nodig om te helen. Dus ………………aan de slag met zaag, beitel, schaven en schuurpapier. Door de fysieke     kracht in het creëren kon ik eindelijk los laten en het laten stromen. Aan mijn creatie gaf ik betekenis en symboliek. Het beeld heeft een mooie plek gekregen en iedere avond brand ik er een kaarsje. Ik heb mezelf hervonden en kan weer in mijn kracht staan.

 

"Als kunstzinnig coach weet ik, op cognitief niveau, best hoe ik in dit soort situaties moet handelen. Maar mijn gevoel was nog steeds in opstand! Dat ik expressie moest geven aan dit gevoel dat wist ik, maar hoe? Schilderen en boetseren was niet krachtig genoeg blijkbaar. Deze emotie was te sterk en er was fysieke kracht nodig om dit te laten stromen". 

 

Het is klaar! Een goed begin voor het nieuwe jaar.

Als je rationeel net als ik klaar bent met wat er gebeurd is. En met de terugkerende emoties en gedachten die je er niet echt verder bij helpen, dan wordt het tijd voor opruiming!

Is dit niet een mooie gedachten voor het nieuwe jaar? Wil jij dan ook niet met een nieuwe start beginnen? Voelt het alsof je er nog steeds met onzichtbare koorden aan vastzit? Dan is het tijd om op emotioneel en energetisch niveau ruimte te scheppen. Mijn ervaring en methodiek kan je daarbij zeker helpen. Maar om de eerste stap te maken……………..

 

Tip voor het loslaten van emoties, als boosheid, verdriet, teleurstelling

Op diverse manieren kun je expressie geven aan de gebeurtenis en de emotie die je in de weg zitten. Kijk wat bij je past en waar je gevoel naar uit gaat.

  • Schrijf je eigen verhaal: Wie we zijn en hoe we het leven ervaren, wordt voor een groot deel bepaald door de verhalen die we onszelf en anderen vertellen. Wat is het verhaal van jouw leven? En wat is de rol die je jezelf hebt toebedeeld aan de emotie en gedachten van vroeger? Schrijf ze eens op.
  • Boetseer een beeld: Door de klei in je handen met kracht te kneden, je gedachten van de gebeurtenis te laten gaan en waar te nemen, ben je al energetisch en emotioneel onbewust met dit proces bezig. Laat je handen het werk doen, creëer! En geef je creatie betekenis en symboliek.
  • Werken met kleuren en vormen: Laat je handen het werk doen tijdens het schilderen en maak visueel van wat er innerlijk speelt. Sluit je ogen en doorleef de emotie, visualiseer in kleur en vorm zonder hier oordeel aan te geven. Na de eerste fase knijp je je ogen een beetje dicht en kijk je door je wimpers. De gedeelte(s) waar direct je aandacht naartoe gaat, licht je extra uit en geef je betekenis.
  • Werk met een stuk speksteen: Werken met zaag, beitels en vijlen vraagt om fysieke kracht. Door de fysieke kracht die hierbij vrij komt in het creatieve proces, zullen vastzittende emoties gaan stromen. Geef ook hier weer betekenis aan je creatie.
  • Verbind je met de natuur: Maak een wandeling op het strand en laat de wind door je haren waaien, voel de wind langs je wangen gaan, hoor het geruis van de zee en ruik de zilte lucht in je neus. Wees je bewust van wat je ervaart. Visualiseer hoe de wind al je negatieve gedachten met zich meenemen.   

 

Overwinning? Soms is verdriet een excuus om niet te hoeven

Soms zeggen we volmondig dat we afscheid willen nemen van het verleden, maar hebben we daar onbewust nog profijt van. Het verdriet is dan een kapstok die we gebruiken als een verklaring voor alles in ons leven dat niet loopt zoals we graag zouden willen. Of het is een excuus om geen gehoor te hoeven geven aan uitdagingen en verlangens.

 

Welke manier je ook kiest om expressie te geven aan je emoties, verbind het resultaat met een positieve gedachten, een affirmatie. Je zult zien dat het je rust geeft en je hoofd leegt. Het biedt daarnaast houvast wanneer je merkt dat je terug gaat grijpen naar het oude. Elk moment dat je merkt dat het even moeilijk wordt, verbind je met je creatie en de affirmatie. De onzichtbare koorden worden verbroken, je voelt je opbloeien en bent met een heldere blik aanwezig in het hier en nu. Een overwinning voor jezelf!

 

Succes met creëren! Hulp nodig bij die eerste stap? Met gratis eerste gesprek.

Reactie schrijven

Commentaren: 0