· 

Moeiteloos

Het is algemeen bekend dat vrouwen multifunctioneel willen zijn. Het enorm druk hebben met van alles: kinderen opvoeden, het huishouden, een baan ernaast, aandacht voor kinderen en ouders en ondertussen van alles regelen op sociaal gebied. Bezig met allerlei zaken die de omgeving van ze verwacht en vraagt, maar ook die ze zichzelf opleggen. De lat ligt vaak hoog, te hoog. De partner helpt uiteraard een handje, maar sommige vrouwen vinden het niet goed genoeg. Ze willen vaak controle!

 

Tijdens mijn onderzoek naar waar vrouwen van boven de 40 tegenaan lopen in hun dagelijks leven, hoor ik regelmatig de geluiden van “ik heb geen tijd voor dit, geen tijd voor dat”. Het komt er op neer: geen tijd en aandacht voor zichzelf. Ze vergeten voor zichzelf te zorgen. Maar sterker nog, als ik ze er op aanspreek tijdens mijn inspirerende gesprekken met ze, dan komt het er op neer, dat ze het zichzelf eigenlijk niet gunnen. De to-do lijstjes stapelen zich maar op, maar er staat nergens op het lijstje: zorgen voor mezelf, ME-Time.

 

Zorgwekkend vind ik het wel. Waarom zou een vrouw niet goed voor zichzelf mogen zorgen? Als je dan perse een duizendpoot wil zijn om welke reden dan ook, zorg dan ook dat je voldoende brandstof hebt om door te gaan. Brandstof als in: wat heb jij nodig om op te laden? Als ik ze dit vraag, dan is het antwoord vaak: “Ja, ik lees een boek en luister muziek om tot rust te komen, of ik ga naar de sportschool en neem yogalessen.” Maar is het niet vaak zo dat tijdens deze ME activiteiten je hoofd door blijft werken? Want ga maar na: dit zijn allemaal externe factoren die nodig zijn voor “rust en ontspanning” als brandstof. Bij het lezen van een boek is de aandacht bij de personages van het verhaal, bij het luisteren van muziek is de aandacht tegelijk bij Sociaal Media en de App of zit je een spelletje te doen. Op de sportschool komen er allerlei gedachten en oordelen naar boven over jouw figuur, conditie in vergelijking met die van anderen om je heen. Ga maar na...

 

 

Aandacht voor jezelf om op te laden, wat is dat dan en hoe doe je dat? Aandacht voor jezelf is niet meer of minder dan luisteren naar jezelf. Stil staan in het moment en jezelf afvragen: Wat voel ik fysiek, hoe voel ik me emotioneel? Observeer zonder oordeel, merk het gewoon op en benoem het hardop. Hardop is belangrijk, omdat je dan letterlijk hoort wat je eigenlijk zegt tegen jezelf en beseft hoe dit klinkt. Dit komt directer aan dan alleen de gedachten. Want uiteraard komen er gedachten op en vind je er wat van! Stel jezelf dan hardop de vraag: wat heb ik nodig om van dit gevoel, deze emoties, deze gedachten af te komen?

 

 

Als je hier regelmatig bij stil staat, zal je opvallen dat je lichaam automatisch signalen afgeeft op het moment dat het lastig wordt voor jou. Als je meer stil staat bij die signalen, ze onderzoekt en luistert naar de boodschap, zal je opmerken dat dit richtingaanwijzers zijn op je weg naar een leven zonder stress en vol ontspanning. Leven in Vrijheid, zonder oordeel!! Ik hoor je nu zeggen: ja dat is allemaal heel fijn, maar voor mezelf zorgen klinkt egoïstisch. “Als ik mezelf eerst voorop ga stellen en dan de ander, is dat toch egoïstisch?” Of “Ja, tuurlijk, goede zorg voor mezelf en dat ik daardoor beter voor anderen kan zorgen, dat anderen daar ook profijt van hebben, dat wist ik al lang, hoor!” Ik zit toch op Yogales, en ik heb een zelfhulpboek op mijn nachtkastje liggen over stress. Ik doe regelmatig dit soort oefeningen. Ok, dat is heel fijn! En als je de indruk hebt dat het werkt, prima. Dan ben je goed bezig! Maar het antwoord zou ook kunnen zijn: “Nee, eigenlijk niet echt.” Zucht.....

 

Het stil staan in het moment en jezelf de vraag stellen, is stap een. Stap twee is ook daadwerkelijk doen wat nodig is om op te laden. Dit werkt alleen als je ook helemaal alleen bent. Dus niet iets leuks doen met je kinderen, je man of vriendinnen. Het gaat om jezelf op te zoeken in stilte, tegen te komen, bewust te zijn van wat je in essentie nodig hebt! Dat kan alleen zonder enige afleiding van anderen en misschien heeft het tijd nodig om bij je essentie te komen.

 

 

Bijvoorbeeld: ga eens helemaal alleen een wandeling maken in een bos en merk op wat je om je heen ziet aan kleuren, wat je ruikt aan geuren, welke geluiden je hoort, en misschien merk je dan ook wel op dat tijdens deze observatie je een bepaalde smaak in je mond hebt. Laat al je zintuigen hierin een rol spelen. Ga dan eens met aandacht naar hoe jij je voelt op dat moment. In hoeverre associeer je een boswandeling wel met bepaalde positieve of negatieve gedachten en emoties. Ga ze eens na, allemaal zonder er wat van te vinden en benoem ze hardop. Wees je dan eens echt bewust van die gedachten en emoties. Als je er blij en gelukkig van wordt, geniet er dan van met volle teugen!

 

Ga ergens op een bankje zitten met je ogen dicht en doe deze oefening dan nog eens met je ogen dicht. Neem een volle teug zuurstof, rijke frisse boslucht en volg die ademhaling naar je longen en je onderbuik. Geniet van de geluiden en de geur. Blijf in het moment door dit te herhalen. Hier hebben we het over een oplading.

Als je een boswandeling associeert met negatieve gedachten, ook goed! Laat die gedachten dan maar komen, terwijl je er niets meedoet. Je zult opmerken dat ze inderdaad komen, maar ook gewoon weer weg gaan, als je er van een afstandje naar gaat kijken. Op het moment dat je bewust gaat letten op wat je gedachten zijn, verdwijnen ze spontaan en blijf je er niet mee zitten. Sterker nog: het doormalen van die gedachtenpatronen bestaat niet eens! Zo doe je dit ook met negatieve emoties die je associeert met een boswandeling. Hier hebben we het over ontlading

 

 

Het is een simpele truc die je je eigen kan maken als je dit vaak doet in je dagelijks leven, om te voorkomen dat je in de stress modus blijft, slapeloze nachten hebt, en na een lange duur overspannen wordt of ineen burn-out raakt. 

Overigens is deze oefening goed te doen voor iedereen, jong of oud, vrouw of man. Mannen willen er soms liever ver van weg blijven. Dan geldt hetzelfde verhaal: vraag jezelf als man eens af waarom dat zo is? Spreek hardop uit waarom. Luister naar het antwoord dat je geeft. Hoe klinkt dit? Logisch? Realistisch? Zou je het anders willen? Hoe anders? Wat zou je willen? Wat zou je doen? Wat heb je nodig? Enz...................

 

 

Het is een methode die heel goed werkt bij mij en inmiddels ook al bij anderen die deze oefeningen doen. Ervaar jij het nog anders en heb je moeite met deze oefening? Wil je hulp? Ik help je met moeiteloos opladen en ontladen, met moeiteloos helen. Ervaar dan gewoon een keer met hulp van mij wat het voor je kan betekenen. Het werkt bevrijdend, kan ik je zeggen.

Tot slot: Gun het jezelf vooral, does lief!! Voor hulp lees dan even mijn aanbod.

 

Auteur:

Juanita van den Broek 

coaching praktijk Art2wisdom

Inspirator van:

Vrije Geest Unlimited

Leiden vanuit de Herdershoede

Reactie schrijven

Commentaren: 0