· 

Je passie volgen is eigenlijk pijn lijden

 

“Het volgen van je passie, hoezo pijn lijden?”

 

Dit zul je vast denken!! Overal wordt toch “verkondigd” je hart te volgen en je passie te beleven. Doen waar je blij van wordt, doen waar jij je bed voor uit komt, en dat dit je gelukkig maakt! Je hebt hier vast allemaal wel over gelezen en gehoord of over gesproken zelfs. Hoezo dan dat het volgen van je passie eigenlijk pijn lijden is? Wat zegt dit precies? Laten we dit eens onder de loep gaan nemen en de betekenis ervan bekijken……………… 

 


Volgens Wikipedia betekent het woord passie:

De achttiende-eeuwse filosoof Denis Diderot beschreef de beginselen van de emotie “passie”:

1.    Plezier en pijn van de zintuigen

2.    Plezier in de geest of fantasie

3.    Onze perfectie en imperfectie en die van een ander

4.    Plezier en pijn in het geluk of ongeluk van een ander

 

 

Men kan ook passie voelen voor bepaalde hobby's, zaken of interesses.                                                             

 Bron: Wikipedia


Positieve en negatieve beleving

Dus plezier en pijn zijn hierin wel leidend, maar het klinkt ook tegenstrijdig. We hebben het vooral over de positieve effecten van het volgen van je Passie en delen ook onze positieve ervaringen met elkaar. Maar dat er ook negatieve effecten zijn, laat staan dat het pijn doet, daar horen we eigenlijk weinig tot niets over. Waarschijnlijk omdat pijn snel overschaduwd of vergeten wordt, wanneer je er plezier aan beleeft en het je geluk oplevert, en het je energie geeft. Toch begrijp ik dit zeker wel. Ik merk zelf ook een positieve als negatieve beleving in het volgen van mijn passie.

 

Als ik vraag mijn klanten vraag: “Durf jij je hart te volgen? In hoeverre beleef jij passie in je werk?” Dan hoor ik vaak een soort twijfel in hun stem. Er moet even over nagedacht worden, voordat er antwoord wordt gegeven.  Want wat betekent het als je je hart wilt volgen, je passie gaat naleven en dus het vertrouwde in vaste kaders omlijnde leventje deels moet opgeven? Het betekent sowieso een beste stap uit je comfort zone. Een stap van uitdagingen, veranderingen, durf. Het maakt je waarschijnlijk onzeker, omdat je dit pad niet goed kent. Hoe je dit pad gaat bewandelen, is nieuw en vreemd. Best een beetje eng. Gelukkig ervaren velen ook dat het volgen van hun passie geweldig is. De ervaring die gedeeld wordt: “Een nieuwe wereld gaat voor je open en je kan doen waar je voor bestemd bent”. Mijn ervaring: eenmaal die eerste stap gemaakt, begon mijn zoektocht naar mijn Zelf. Wie ben ik? Waarom ben ik hier? Wat is mijn missie in dit leven? Die was niet makkelijk te vinden. Zeker niet! Ik vertel hier later meer over.

 

Welke betekenis heeft Passie nog meer?

Nog even verder kijkend in het woordenboek. Passie betekent:

  1. 'hartstocht'
  2. 'het lijden van jezus'

Ok, “Hartstocht” kan ik letterlijk nemen als in (zoek)tocht naar waar mijn liefde en gevoel (hart) naar uit gaat. Ik interpreteer dit als een proces. Een “tocht” als in het “trekken, de weg naar, route, beweging, voortgang, stroming. Dus als in “de weg naar je hart of beweging vanuit het hart”.  Maar het “Het lijden van Jezus”? Wat zegt dit, wat wordt hiermee bedoeld?

 

Op Wikipedia vond ik vervolgens dit:

“Een passie is ook een verhaal, een toneelstuk, een muziekstuk of een beeldend kunstwerk dat het lijden van Jezus Christus als uitgangspunt heeft. Een theatrale vorm van een passie wordt ook wel passiespel genoemd. In het alledaags spraakgebruik wordt het woord "passie" ook als synoniem voor "overgave" of "met grote inzet" gebruikt.“

 

Welke vorm ook (verhaal, film, toneelstuk) vertaald in het Engels: “The Passion of Christ” als expressie van de lijdensweg, de hoofdrolspeler had zeker een passie voor waar hij in geloofde, voor zijn filosofie. Een passie zo sterk, dat hij zich hieraan onderwierp (overgave), zich in dienst stelde van zijn passie, bereid was zijn leven er voor te geven. En zoals wij hieraan de betekenis geven of interpreteren als “lijdensweg”.

 

Verder vond ik nog de betekenis van:

 'drift', 'hartstocht', 'liefde', 'vurigheid', 'bevlogenheid', een intens verlangen of enthousiasme.

 

Welke betekenis je er ook aan geeft, een ding is me duidelijk. Passie is “Datgene waar je volledig voor durft te gaan en je hele leven eraan durft te wijden. Datgene waarvoor je dus blijkbaar offers brengt. Datgene waar je zo sterk in gelooft, dat het pijn doet. En hoever je hierin gaat, is afhankelijk van hoe groot die passie is, hoe groot de liefde is voor die passie. Maar zijn we dan ook bereid ervoor te sterven, zoals Christus? Of moet we dit anders interpreteren: een passie zo sterk dat je jezelf er helemaal in verliest?

 

Mijn ervaring

Als ik onderzoek wat mijn passie is en waar het mij gebracht heeft, ben ik me ervan bewust dat mijn leven een grote passie is. Ik doorleef mijn leven met bevlogenheid, ga door diepe dalen en overwin gebergtes. Ben bereid om offers te brengen, mezelf op te offeren, durf uit mijn comfort zone te stappen. Met intens verlangen ben ik op zoek naar mijn bestemming. Ik heb geen passie voor een bepaalde hobby of interesse, maar heb passie voor het leven! Ik geef expressie aan mijn ervaringen, mijn verhaal, mijn emoties en gedachten door ze te tekenen en te schilderen.  Ik geef expressie aan mijn belevingswereld, mijn innerlijke wereld.

Mijn eerste “passie” begon begin jaren 90: mijn uiterste best doen om als ouder mijn dochter  met Pdd Nos en ODD in harmonie en liefde groot te brengen met daarnaast een ouder in zijn wereld van drank- en gokverslaving. Je hebt hier veel (veer)kracht voor nodig. Het was voor mij mijn levenstaak. Ik was bevlogen, gedreven om die taak op me te nemen. Dat ging zover dat ik mezelf erin verloor. Lang heb ik mezelf onvoorwaardelijk opgeofferd voor de belangen en behoeftes van mijn dochter. Het was ook een weg van teleurstelling, schaamte, overleven, vechten. Pas toen mijn dochter eenmaal volwassen was en op zichzelf, kon ik dat los laten.

Zo’n 7 jaar geleden kwam het besef dat ik aan de beurt was. Ik stelde mezelf vragen als: Wat nu? Wat wil ik? Waar word ik blij van? Wat is mijn passie?

 

-> de foto mijn dochter en ik in 1997

 

Toen ik plannen maakte voor mijn 2e passie, associeerde ik dit direct als het volgen van mijn hart, maar niet als het volgen van een “lijdensweg”, want die had ik al gehad, dacht ik. Toch zijn de afgelopen jaren niet makkelijk geweest! Want wat had ik nodig om die nieuwe weg in te slaan: moed, lef, kracht, liefde voor mezelf, vertrouwen, om uit mijn comfort zone te stappen. Was best heftig die eerste stap!! Zeker niet makkelijk. Vanaf die eerste stap naar de volgende en de volgende en de volgende, not easy at all!! Ik moest heel wat hindernissen nemen. 

 

Om te beginnen: durf om uit mijn schaduw te stappen en mezelf in het licht te plaatsen. Mezelf laten zien terwijl ik mezelf altijd opzij gezet heb, is niet makkelijk! En dan………. Vertrouwen winnen in mezelf om nieuwe dingen te leren, maar ook om op m’n bek te durven gaan en weer op te staan, herstellen van de beurse plekken en dit alles met liefde omarmen. Desalniettemin ervoer ik dit alles met veel plezier en gaf het me energie. Ik genoot van dit proces door mijn nieuw gevonden IK, liefde en gedrevenheid voor deze uitdaging. Dit gaat verder dan alleen een passie hebben voor een hobby of interesse. Mijn ontdekkingstocht is mijn passie en dus betekent dit zo nu en dan ook pijn lijden.

 

Spiegelen en Geloof

Het motiveert me om door te gaan. Omgaan met die “pijn” is voor mij van belang. Het confronteert me met mijn:

 

  • ongeduld -> wanneer het uitwerken en realiseren van mijn plannen niet zo snel gaan als ik zou willen.
  • teleurstelling -> wanneer mijn strategie niet de juiste effecten laten zien.
  • angst -> om risico’s te nemen wanneer dit financiële achteruitgang betekent.
  • twijfel -> even de volgende stap niet weten te nemen, omdat ik uitgedaagd wordt weer vanuit mijn ratio te werken, te beslissen in plaats vanuit mijn hart.

 

Deze reacties hebben alles te maken met controle. Hoe sterk is mijn vertrouwen om de controle los te laten? Ik zit dan teveel in mijn hoofd en te weinig in mijn hart? Als ik mijn hart laat spreken, zegt het me dat ik allereerst mijn Innerlijke Kracht moet inzetten. Daarna wil mijn hart dat ik Vertrouwen heb in Mijzelf en op de goede afloop. Vertrouwen dat het eigenlijk vanzelf gaat op het moment dat ik los laat. De 3 eenheid: Vertrouwen – Geduld – Essentie. Verbind je met je bron en werk vanuit intuïtie! Maak gebruik van de wijsheid van je ziel!

 

Dit proces van durven – zoeken – vinden – experimenten - toepassen – op je bek gaan - vallen – opstaan – reflecteren – evalueren – leren - opnieuw of anders. Of gewoon loslaten - Go with the Flow!

Het volgen van mijn passie vraagt dus best veel van me. De beloning is des te sterk: als ik visualiseer wat ik voor anderen kan betekenen, dan word ik een gloeilampje. Ik ga schijnen, ik word warm en ga gloeien! Ik leid anderen naar hun licht en laat ze schijnen. Ik geloof in mijn hoger doel: mensen in te laten zien dat hun innerlijk leiderschap graag gevoed wil worden met ingrediënten als creativiteit – intuïtie, zodat ze verbonden zijn met hun innerlijk kompas, om de juiste koers te varen. Ik geloof in hun kracht net zoals ik in de mijne geloof.

 

Sleutel tot je hart

Met mijn coachingsprogramma hanteer ik diverse methodieken die grote voedingswaarden bevatten op 3 gebieden:

  • Kunstzinnig
  • Cognitief
  • Energetisch

Hiermee krijg je toegang tot je hart, laat je de stem van je hart spreken en geef je uiting aan de taal van je hart om de eerste stappen in je hartstocht te maken.

 

 

Ont-moeten

tijdens een kunstzinnige sessie of energetische behandeling?

Geef je er aan over en laat het gebeuren!

Reactie schrijven

Commentaren: 0